Private Residence, Ayia Phyla, Limassol
2009 – Completed

Built Area: 404 m2
Client: E. Photiou
Design Architect: Photiou Architects
Structural Engineer: Paraskevas Georgiou
Services Engineer: Aspelo Consulting Ltd
General Contractor: Chriyesa Ltd
Photography: Christos Papantoniou
Dinah Laprou

This house organised around a south facing courtyard overlooking a rear garden, is situated in a leafy suburb of Limassol. Although designed to reveal a distinct sequence of rooms and to forge a clear relationship between inside and outside space it was the building material that become the foremast determining element in its architecture.

The white rendered skin lent the house a physical solidity reminiscent of the early modernist houses. The sculptural quality of the building also effects a powerful contrast with the timber framed glazing, so that the house really expresses differences in its own materiality.

Constructed around its courtyard, the plan of the house builds up a series of simple internal spaces with each room carefully considered in its sequence and composition.

The spatial design establishes a sense of volumes that dictate the hierarchies within the building.

The resultant building constructed from a limited palette of materials presents itself as a completely interlocking composition of material and form linking internal and external spaces.