Private Residence, Trimiklini
2011 – In progress

Built Area: 342 m2
Client: K. Polycarpou
Design Architect: Photiou Architects
Structural Engineer: George Kolonias
Interior Design: Chryssakis Interiors

The site is located in a pinewood forest in the northern foothills of Troodos. The terrain rolls gently in a north-south direction and slopes with an average gradient of 1 in 10. It is a long strip of land that runs from northeast to southeast and is bounded by two roads. There are a number of deciduous trees while to the south extends a forest of pine trees.

The building is a villa to be used as a weekend retreat. The clients commissioned the construction of a house around 300m² on a plot of land covering 4000m² in order to be able to enjoy the surrounding natural.

The building located close to the northwest boundary has remarkable views of the trees and rolling terrain.

A stone wall divides the house into two parts: on the one hand the large living area, on the other the night zone with the bathrooms.

In the day zone the ceiling follows the slope of the roof. Access to the day zone is though a hallway that leads into the taller longer and more luminous living room. The same hallway is illuminated by a narrow and elongated skylight that leads to the bedrooms.

The main structure consists of a stone clad concrete frame, glass and an exposed timber roof that encloses the two volumes. In this case the design of such a building has provided the opportunity to create a space, a location capable of transferring the landscape into a unique experience.